Teknolojinin son 20 yıldaki değişimine hep beraber tanık olduk. Bir insanın zorlanarak taşıyacağı bilgisayarlardan ve iki elle zar zor tutulan telefonlardan bugünlere göz açıp kapayıncaya kadar kısa sürede geldik. Neredeyse bundan 10 yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz teknolojiler bugünlerde bir bir hayatımıza giriyor. Bugün o teknolojilerden birini, “Nesnelerin İnternetini” yani İngilizce kısaltmasıyla IoT’yi konuşacağız.
Nesnelerin İnterneti Nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel cihazların birbirine bağlanmasını ve internet üzerinden veri alışverişi yapmasını sağlayan bir teknolojiler ağıdır. Birbirine bağlanan bu cihazlar sensörler, araçlar, ev aletleri ve endüstriyel ekipmanlar gibi her şey olabilir.
IoT, internet üzerinden bağladığı nesnelerin, birbirleriyle veya insanlarla etkileşime girerek veri toplamalarına ve analiz etmelerine, veri odaklı kararlar almalarına ve otomatik eylemler gerçekleştirmelerine olanak tanır.
IoT’nin Günlük Hayata Katkıları
Nesnelerin hayatımızı kolaylaştırmasını sağlayan IoT, günlük hayatın birçok alanında uygulanmaktadır. Örneği evlerimizden verelim, günümüzde termostatı IoT'ye bağlayarak evin sıcaklık verilerini takip edebiliyoruz. Bu termostatı akıllı telefon uygulaması aracılığıyla kullanarak evlerimizin sıcaklık ayarlarını uzaktan kontrol edebiliyoruz. IoT sayesinde enerji tasarrufu yapabiliyor ve evlerimizi daha konforlu hale getirebiliyoruz. Aynı şekilde IoT ile çalışan akıllı güvenlik kameralarının, hırsızlık veya yangın durumunda anında uyarı verebilmeleri sayesinde hayatımızı daha güvenli hale getirebiliyoruz.
İşletmeler İçin IoT
Iot’nin katkıları sadece günlük hayat ile sınırlı kalmıyor. IoT cihazları, fabrikalar ve tarım gibi endüstriyel alanlarda da kullanılabilir. Çiftlikteki sensörler, toprak nemini ve tarımsal verileri ölçebilir ve bu verileri sulama sistemlerini verimli şekilde yönetmek için kullanabilir. Fabrikalarda ise IoT cihazları, makinelerin durumunu izleyerek bakım ihtiyaçlarını belirleye bilmekle beraber, verimliliğin artması ve arızaların önlenmesi gibi faydalar sağlayabilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
IoT’nin hep olumlu yanlarını anlatınca, “peki yok mu bu teknolojinin hiçbir olumsuz yanı” gibi bir soruyu bizlere yöneltebilirsiniz. Cevabı basit, tabii ki var. İnternet üzerinden onlarca cihazı tek bir kontrol noktasına entegre edebilen IoT ağlarının en büyük dezavantajı güvenlik sorunlarıdır. Cihazların IoT’ye bağlanabilmesi için dış dünyaya açık olması gerekir ki güvenlik sorunları tam da burada başlıyor çünkü açık bağlantıya sahip herhangi bir cihazda güvenlik açıkları da olabilir. Bu nedenle, kullanıcıların IoT cihazlarını güvenli bir şekilde kullanabilmesi için doğru şekilde yapılandırması, güvenlik yazılımı kullanması ve cihaz güncellemelerini takip etmesi önemlidir.
Unutmadan ekleyelim, Iot eğitimleri için sizi Impress'e bekliyoruz. Belki de piyasada ki açığı sizler doldurursunuz.
Bugün sizlerle “Nesnelerin İnterneti” yani İngilizce kısaltmasıyla “IoT” üzerine konuştuk. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
Copyright © 2024. Impress Bilişim, Excel, Power BI, SAP, Muhasebe Eğitimi | 0216 450 02 02 Tüm hakları saklıdır.